Telefon: +420 774 500 551
E-mail: info@daruj-darek.cz

Příprava čaje - jak připravit tento ušlechtilý nápoj?


K přípravě jednoho šálku čaje potřebujete pouze porcelánový šálek, nebo skleničku a čajový sáček. Dáváte-li přednost sypanému čaji, můžete použít závěsné děrované „čajové vajíčko“. 

Vajíčko otevřete, nasypete dovnitř lžičku čaje, ponoříte je do sálku vroucí vody, sálek přiklopíte a počkáte, než se čaj vyluhuje. Existuji i speciální čajové hrníčky s perforovanou vložkou a pokličkou. Používání děrované lžičky z nerezavějící oceli je ze všech metod přípravy jednoho šálku čaje nejméně vhodné, protože střenka lžičky z šálku vyčnívá a šálek nelze zakrýt, aby se čaj patřičně vyluhoval. S takovou lžičkou můžete čaj snad jedině zamíchat, pokud jste ochotni se spokojit s tím, že nebude mít tak úžasnou vůni jako ze zakrytého šálku.

Časem prověřená metoda přípravy čaje v konvici se stále ukazuje jako nejlepší. Pokud jste si ještě žádnou konvici nepořídili, můžete si při nákupu vybrat z několika typů. Mnoho konvic má například vnitřní perforovanou vložku na sypaný čaj. Jiné mají u báze hubičky vestavěné sítko, které zachycuje vlhké lístky. To obojí usnadňuje přípravu čaje. Nebo to můžete dělat stejně jako hospodyně v minulých stoletích a jednoduše přelévat čaj přes sítko.

Čaj je nejlepší připravovat v nádobě z porcelánu, skla nebo nerezavějící oceli. Nikdy jej neluhujte v plastové nebo hliníkové nádobě. V hliníkové konvici nevařte ani vodu na čaj. Před vlastní přípravou čaje čajovou konvici nejprve naplňte horkou vodou, abyste ji předehřáli, a vodu vylijte teprve tehdy, až se začne vařit voda na čaj.

Jak uvařit vodu na čaj
Do varné konvice natočte čerstvou studenou vodu z kohoutku. Ohřejte vodu na teplotu, kterou uvádíme dále podle druhu čaje. Vodu, která zůstala v konvici, nikdy znovu neohřívejte čaj z převařované vody bývá mdlý. Rady, jak vařit vodu na čaj, vám možná připadají zbytečné, správná teplota vody je však pro přípravu určitých čajů velice důležitá, proto prosím pokračujte ve čtení.

Příprava zeleného čaje
Tyto čaje rouhujte vodou v první fázi varu. První fáze varu nastává tehdy, začne-li se voda mírně vlnit. Je neklidná, ale nebublá. Používáte-li teploměr, měla by mít teplotu asi 70°C. Jemné čaje je vhodnější luhovat o něco delší dobu chladnější vodou. Nesnažte se z lístků uvolnit silici příliš vysokými teplotami, abyste nepřipravili hořký nálev.

Oolongy, polofermentované čaje a většina bylinkových čajů
Tyto čaje luhujte vodou, která se dostala do druhé váze varu. Voda tančí a netrpělivě syčí. Na hladině se začínají tvořit bubliny. Z vody začíná vystupovat pára, jako když se sopka chystá vychrlit lávu. Voda ve druhé fázi varu má teplotu mezi 95-100°C.

Příprava černého čaje a bylinkových čajů s praženými součástmi
Tyto čaje luhujte vodou, která se dostala do třetí váze varu. Vroucí a bublající voda je nutná k uvolnění plné chuti a vůně z tradičních černých čajů a chuťově výrazných bylinkových směsí. K určení třetí váze varu nepotřebujete teploměr.

Nenechte vodu bublat příliš dlouho, protože bublání připravuje vodu o kyslík, který je potřebný k uvolnění rozpustných látek, jako například kofein, polyfenoly a různé těkavé sloučeniny včetně éterických olejů. Je-li voda na čaj hotová, vyprázdněte čajovou konvici a vložte do ní přiměřené množství čaje – jeden čajový sáček nebo jednu lžičku (toto množství můžete přizpůsobit podle své chuti a druhu čaje) sypaného čaje na jeden šálek. Přilijte vodu, nádobu zakryjte a nechte čaj luhovat 3-5 minut (3 minuty, chcete-li, aby chuť čaje byla méně výrazná, pět minut, aby byl výraznější). Výraznost chuti a vůně stoupá s dobou luhování. Některé čaje zbarvují čaj rychle, tím se však nenechte zmást. Při rozhodování, zda je čaj hotový, se nemůžete řídit jen podle barvy, zkuste jej ochutnat. Plnou chuť získá nejméně po 3, nejlépe však po 5 minutách luhování.

Používáte-li spařovač, vyjměte jej z konvice, jakmile nálev dosáhne požadované síly, případně nálev přelijte do další nahřáté konvice, aby nezhořkl. Jestliže jste nasypali lístky volně do čajníku, přelijte nálev přes sítko, jež je zachytí.

Množství lístků, teplota vody a doba louhování jsou uvedeny na etiketách u jednotlivých druhů čajů.