Telefon: +420 774 500 551
E-mail: info@daruj-darek.cz

Italské recepty


Fusilli s brokolicí a tuňákem


Potřebujete: brokolici, tuňák v konzervě s olivovým olejem, cibule, chilli paprička, tymián, olivový olej, sůl, těstoviny fusilli.

Postup: Připravte si umytou brokolici, ze které ořežete pouze růžičky, povařte ji krátce v nesolené vodě (musí zůstat nedovařená). Vytáhněte z hrnce pomocí děrované naběračky. Přidejte do vody z brokolice sůl a uvařte v ní fusilli. Na pánvi rychle osmahněte brokolici v olivovém oleji spolu s jemně nakrájenou cibulkou. Potom přidejte tuňáka (můžete přimíchat i olej z konzervy), tymián, pomletou chilli papričku, vodu z těstovin a nechte povařit 5-10 minut. Brokolice by se neměla rozvařit na kaši. Sceďte fusilli, vraťte zpět do hrnce a přidejte sugo z pánve a krátce promíchejte nad ohněm, aby se vše dobře promísilo a ochutilo.


Pesto Genovese


Potřebujete: 4 svazky bazalky, ze kterých otrháte listy, sůl, 1 lžíci piniových oříšků, (v nouzi možno nahradit posekanými brazilskými ořechy), 6 lžic nastrouhaného parmezánu, 1 skleničku olivového oleje (doporučujeme používat originální italské ingredience, ale i v opačném případě dosáhnete zaručeně lepšího výsledku než když koupíte pesto hotové ve skleničce).

Postup: Abychom udělali pravé „pesto alla genovese“ potřebujeme mramorový moždíř a dřevěnou paličku, hodně trpělivosti a snaživosti. Dejte do moždíře česnek, dobře umyté bazalkové listy, sůl, která pomáhá konzervovat zelenou barvu listů a oříšky. Začněte pomalu tlouci paličkou a přidávejte v malých dávkách sýr. Až vznikne homogenní krém, začněte přidávat po kapkách olivový olej, ale nepřestávejte pracovat s paličkou. V dnešní uspěchané době se k výrobě pesta používá i mixér, ale ... :o) Než si pestem ochutíte vaše oblíbené těstoviny, zřeďte trochu pesto vodou z uvařených těstovin. Dobrou chuť!


Tradiční italské lassagne

Potřebujete: 12 ks těstovin na lasagne
Na Boloňskou omáčku: 1 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 500 g hovězího mletého masa, 1 konzerva rajčat, 1 rajčatový protlak, 4 lžíce červeného vína, 1 lžíce bazalky, sůl, pepř.
Na sýrovou omáčku: 50 g másla, 50 g hladké mouky, 600 ml mléka, 125 g čedaru, ½ lžičky muškátového oříšku.

Postup:
Boloňská omáčka: Olej, jemně nasekanou cibuli a prolisovaný česnek osmažíme do měkka. Vmícháme maso, po zhnědnutí masa přidáme rajčata, rajčatový protlak, víno, bazalku, sůl a pepř. Přivedeme k varu a povaříme na mírném ohni 20-25 minut.
Sýrová omáčka
: V hrnci rozpustíme máslo, vmícháme mouku a minutu necháme osmažit. Postupně přidáváme mléko, přivedeme k varu při neustálém míchání, dokud omáčka neztuhne a není jemná. Přidáme muškátový oříšek. Přemístíme omáčku z ohně a vmícháme nastrouhaný sýr. Mícháme dokud se nerozpustí.
Do pekáčku přijde nejprve vrstva boloňské omáčky, na to sýrová omáčka, pak lasagně, vrstvy opakujeme, ukončíme vrstvou boloňské omáčky a sýrové omáčky navrch. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 30-35 minut, do mírného zhnědnutí sýrové omáčky, možno nechat déle, pokud omáčka nezhnědne.



Torta della nonna ( Babiččin dort )


Potřebujete:
150 g rozměklého másla, 300 g marcipánové hmoty, 6 vajec, 250 g ricotty, nastrouhanou kůru z 1 citronu a 1 pomeranče, 1 hořkou mandli, 300 g polohrubé mouky, máslo a mandlové lupínky do pečící formy, piniové oříšky a práškový cukr na dozdobení.

Postup:
Marcipánovou hmotu a hořkou mandli nastrouháme. Marcipán smícháme s máslem a postupně zašleháme vejce. Vmícháme ricottu, strouhanou kůru a hořkou mandli. Nakonec zapracujeme rukama mouku. Dortovou formu o průměru 24 cm vymažeme a vysypeme ji mandlovými lupínky. Vyložíme těstem, které posypeme piniovými jádry. Pečeme v předehřáté troubě na 175 stupňů 23 až 30 minut. Před podáváním pocukrujeme práškovým cukrem.





Špagety alla carbonara


Potřebujete: 4 malé cibule, 3 stroužky česneku, 1 svazek petrželky nebo bazalky, sůl, 400 g špaget, 4 lžíce olivového oleje, 100 g libové šunky, 2 žloutky.

Postup: Cibulky i česnek oloupeme. Cibuli nakrájíme na tenké měsíčky, česnek na plátky. Petržel opláchneme, osušíme a nasekáme na jemno. Špagety uvaříme podle návodu na obalu v osolené vodě ve větším hrnci. Mezitím na velké pánvi rozehřejeme olivový olej. Šunku nakrájíme na kostičky a vložíme do oleje v pánvi. Pak přidáme cibuli s česnekem a vše za stálého obracení opékáme asi 4 minuty. Špagety scedíme, ale trochu vody, ve které se vařily, si zachytíme. Pak 8 lžic vody ze špaget rozmícháme se žloutky. Spolu se špagetami je přidáme na pánev k šunce, vše zlehka promícháme. Zdobíme bylinkami dle chuti.




Boloňské špagety


Potřebujete: 1/8 l červeného vína, sůl, peř mletý, oregano, máslo, 15 g sušených hub, olej, 300 g mletého hovězího masa, 1 mrkev, 1 rajčatový protlak, 1/8 l vývaru, 400 g špaget, 100g slaniny, 100g parmezánu, 1 cibule.

Postup: Sušené houby namočíme do horké vody. Očistíme zeleninu, nakrájíme ji na kousky spolu se slaninou. Tu necháme vyškvařit na oleji, přidáme cibuli, zeleninu a opékáme, až zelenina změkne. Z hub vymačkáme vodu a posekáme je, přidáme oregano a mleté maso k zelenině a propékáme, až se maso drolí, přimícháme protlak a vlijeme vývar a víno. Ochutíme a dusíme asi hodinu, přidáme sýr. Omáčku promícháme s uvařenými špagetami a posypeme parmazánem.